som uppfann tårtan i tiderna.
Och jag tror absolut det är hennes egen uppfinning.
Hon ville baka något gott till kaffet,men skafferiet innehöll bara rester .
Och husvärlden hade (igen) slocknat på soffan... med sin punch flaska och nothäfte....
Så hon baka torra kakor av mandel och skorpmjöl och dränkte tårtorna med skvätten som fanns kvar i buteljen...
Så hon baka torra kakor av mandel och skorpmjöl och dränkte tårtorna med skvätten som fanns kvar i buteljen...
Bara så inte skalden skulle vakna och fortsätta sitt drickande....
Eller så var det inte såhär....:))) Goda är de iallafall!!!
Såhär säger Wikipedia:
En Runebergstårta (finska: Runebergintorttu) är en bakelse (alltså egentligen inte entårta) som äts på Runebergsdagen den 5 februari i Finland (främst blandFinlandssvenskar). Den har fått sitt namn efter Finlands nationalskald Johan Ludvig Runeberg, som påstås dagligen ha ätit en dylik bakelse. Det sägs också att det var hans fru Fredrika Runeberg som uppfann bakelsen på 1850-talet, men sanningshalten bakom detta har ifrågasatts. Sockerbagaren Lars Astenius bakade redan på 1840-taleten variant av "Runebergs bakelser".[1]
Idag finns många varianter av bakelsen, och exakt hur den ursprungliga bakelsen såg ut är oklart, men den vanligaste varianten idag är en grov, cylindrisk bakelse gjord på mandel eller hasselnötter och ströbröd som är indränkt i rom eller punsch och garnerad med kristyr och hallonsylt.
Har du bakat så där fina tårtor eller har du haft kameran med till butikens bulladisk?
SvaraRaderaTrevlig onsdags kväll1
Kram, Monica från MINA TVÅ HEM
Oj vad jag skulle vilja säga..*- jååå.. jag har bakat själv*
RaderaMen ärlighet varar kanske längst ändå ;)
Det var en officiel invigning av min arbetsplats och stans finaste cateringfirma duka upp ett fint bord med godheter,
och av dehär fanns otaliga mängder. Sååå vackra!
Tur att mobilen fanns i fickan ;)
Haha,din historia var MYCKET roligare, så jag väljer att tro på den!!!
SvaraRaderaHa det bra!
Jo jag har på känn att så gick det till på riktigt :)))
RaderaHar inte varit här på en tid men tycker din header, bilden där högst uppe, är fin!
SvaraRaderaJag väljer också att tro på din historia om Fredrikas bak (hahahaa), och så lägger vi till det där att hon sopade upp smulor som låg på golvet för att få till den riktiga konsistensen.
Jo jag tycker också om headern, tills jag tröttnar igen :)
RaderaDet är bra att ni gillar min version om Fredrika,
månne man kunde få en rättelse gjord på Wikipedias sida.... ;)