tisdag 5 februari 2013

Fredrika Runeberg var en fiffig kvinna.


som uppfann tårtan i tiderna.
Och jag tror absolut det är hennes egen uppfinning. 
Hon ville baka något gott till kaffet,men skafferiet innehöll bara rester .
Och husvärlden hade (igen) slocknat på soffan... med sin punch flaska och nothäfte....
Så hon baka  torra kakor av mandel och skorpmjöl och dränkte tårtorna med skvätten som fanns kvar i buteljen...
Bara så inte skalden skulle vakna och fortsätta sitt drickande....

Eller så var det inte såhär....:)))   Goda är de iallafall!!!

Såhär säger Wikipedia:


En Runebergstårta (finska: Runebergintorttu) är en bakelse (alltså egentligen inte entårta) som äts på Runebergsdagen den 5 februari i Finland (främst blandFinlandssvenskar). Den har fått sitt namn efter Finlands nationalskald Johan Ludvig Runeberg, som påstås dagligen ha ätit en dylik bakelse. Det sägs också att det var hans fru Fredrika Runeberg som uppfann bakelsen på 1850-talet, men sanningshalten bakom detta har ifrågasatts. Sockerbagaren Lars Astenius bakade redan på 1840-taleten variant av "Runebergs bakelser".[1]
Idag finns många varianter av bakelsen, och exakt hur den ursprungliga bakelsen såg ut är oklart, men den vanligaste varianten idag är en grov, cylindrisk bakelse gjord på mandel eller hasselnötter och ströbröd som är indränkt i rom eller punsch och garnerad med kristyr och hallonsylt.


6 kommentarer:

  1. Har du bakat så där fina tårtor eller har du haft kameran med till butikens bulladisk?
    Trevlig onsdags kväll1
    Kram, Monica från MINA TVÅ HEM

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj vad jag skulle vilja säga..*- jååå.. jag har bakat själv*
      Men ärlighet varar kanske längst ändå ;)
      Det var en officiel invigning av min arbetsplats och stans finaste cateringfirma duka upp ett fint bord med godheter,
      och av dehär fanns otaliga mängder. Sååå vackra!
      Tur att mobilen fanns i fickan ;)

      Radera
  2. Haha,din historia var MYCKET roligare, så jag väljer att tro på den!!!

    Ha det bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo jag har på känn att så gick det till på riktigt :)))

      Radera
  3. Har inte varit här på en tid men tycker din header, bilden där högst uppe, är fin!
    Jag väljer också att tro på din historia om Fredrikas bak (hahahaa), och så lägger vi till det där att hon sopade upp smulor som låg på golvet för att få till den riktiga konsistensen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo jag tycker också om headern, tills jag tröttnar igen :)
      Det är bra att ni gillar min version om Fredrika,
      månne man kunde få en rättelse gjord på Wikipedias sida.... ;)

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...